Arristara

Het klassieke tarotspel van A.E. Waite.

Waar komen deze bijzondere kaarten vandaan, wat is hun geschiedenis? Hoe zijn ze ontstaan en wie heeft deze kaarten ontworpen? Het is niet met zekerheid te zeggen waar de tarotkaarten precies vandaan komen. De meningen daarover zijn verdeeld en de deskundigen hebben er verschillende theorieŽn over.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de kaarten in de 14e en 15e eeuw door (handel)reizigers meegebracht naar Europa. De tarotkaarten werden steeds populairder en tot op de dag vandaag is er belangstelling voor en komen er nog steeds nieuwe tarotspelen bij: wie weet heeft iemand op dit moment een nieuw tarotspel ontworpen?

Arthur Edward Waite (1857-1941) werd in New York geboren, maar verhuisde als kind naar Engeland. Later raakte hij geÔnteresseerd in poŽzie, mythologie, alchemie, magie en... tarot. Hij schreef diverse boeken, o.a. over magie (The Mysteries of Magic) en tarot (The Pictorial Key tot the Tarot). Ook kwam hij vaak in het British Museum in Londen, waar hij de kaarten van het beroemde Sola-Busca spel heeft kunnen bestuderen. Arthur Edward Waite is de geestelijk vader van het klassieke tarotspel van A.E. Waite.

Pamela Colman Smith (1878-1951) werd in Engeland geboren, maar heeft als kind veel gereisd vanwege de werkzaamheden van haar vader: ze bracht haar jeugd door in o.a. Londen, Kingston, Jamaica en New York. Zij was auteur en kunstenares (ze schilderde en maakte ontwerpen voor het theater). Pamela Colman Smith was voor haar tijd een vooruitstrevende vrouw en streed o.a. voor het vrouwenkiesrecht.

Arthur Edward Waite en Pamela Colman Smith waren beiden lid van een bekende en invloedrijke magische orde in Engeland die aan het eind van de 19e eeuw werd opgericht: de Hermetische Orde van de Gouden Dageraad (Golden Dawn). De leden van deze orde hielden zich bezig met o.a. filosofie, spiritualiteit, esoterie, maar ook met de tarot.

Waite wilde al langer een naar zijn ideeŽn 'gecorrigeerd' tarotspel maken. En toen hij via de Golden Dawn Pamela Colman Smith leerde kennen, had hij de juiste persoon gevonden om hem hierbij te helpen. Door hun samenwerking kwam het klassieke tarotspel van A.E. Waite tot stand, een spel waarvan voor het eerst alle 78 tarotkaarten waren geÔllustreerd met gedetailleerd uitgewerkte afbeeldingen.

Dit bijzondere tarotspel werd voor het eerst in 1909 in Londen uitgegeven en is uitgegroeid tot het bekendste en meest gebruikte tarotspel ter wereld. Het spel wordt over het algemeen Rider-Waite tarot genoemd (naar de uitgever), maar zou eigenlijk het klassieke tarotspel van Arthur Edward Waite en Pamela Colman Smith moeten heten, want zij hebben immers het grote succes van dit bijzondere spel op hun naam staan!

Het klassieke tarotspel van A.E. Waite bestaat uit 78 kaarten en in twee groepen: de Grote Arcana en de Kleine Arcana. Arcana is het Latijnse woord voor 'geheim'. Je zou je kunnen afvragen of tarotkaarten 'geheimen' willen onthullen. Deze 'geheimen' mogen niet zichtbaar voor anderen zijn. De tarotkaarten geven vertrouwelijke informatie aan en over jou. Maar wel op een manier, waarbij je je veilig kunt voelen.

De 22 Grote Arcana kaarten symboliseren de reis door het leven (van de geboorte tot de dood), die de ontwikkeling en de richting van de innerlijke mens weergeven. Het gaat om grote gebeurtenissen die impact op je leven hebben, waardoor je inzicht krijgt en waarvan jij kunt leren tijdens je ontdekkingsreis op aarde.

De 56 Kleine Arcana kaarten staan voor de dagelijkse kleine gebeurtenissen die om ons heen gebeuren. Deze kaarten geven beelden van de gebeurtenissen in je persoonlijke leven en ervaringen, waar je op dit moment mee te maken hebt. 'Iedere dag gebeurt er wel iets waarvan je kunt leren. Eťn tarotkaart is al voldoende en een aanwijzing die precies aangeeft wat belangrijk voor je is.'

Arristara Arristara Arristara